Hati ini.....
Daripada pandangan mata. Daripada pandangan telinga. Bahkan daripada seluruh pengucapan rasa dan deria, ia pada akhirnya berjejak di HATI....

tawgeh...........


salam'alaik.....

pe yang best sgt tawgeh ni???..

kalau ikut definisi dalam kamus dewan bahasa dan pustaka edisi ke brape ntah (sesuke jerk.. sbnrnyer bkn dr kamus dewan pon.. hehehe)... tawgeh bermaksud sejenis tumbuhan yang hidup dengan menyerap terus air melalui batangnya tanpa melalui proses fotosentisis...

Mengikut teori achimerdes, teori newton n teori bernouly, twgeh dikategorikan tumbuhan yang tumbuh dengan menjadikan air sebagai medium utamanya.....






tawgeh berasal dari sebiji kacang yang dikenali sebagai kacang hijau.... macam-macam leh wat ngan kacang hijau taw.. leh masak bubur + santan, leh wat kuih onde2.... n leh wat mcm2 la.. termasuklah menghalau toyol.... (merepek jerk)

cube tgk dlm movie or filem melayu.... kalau nk elak toyol curik duit kita kat umah.. letak kacang hijo banyak2 kat umah coz toyol ni suke duk mengira.. klu die msk umh.. die akan kire kacang hijo tu sebutir2 sampai abih.. jd.. die x dpt la curik duit kite....hahaha...

toyol.......


ops.. silap2.. yang atas tu Khir Toyo.. bkn Toyol.. maaf yer.. hehehe..... yang bwh ni baru toyol.. huuhuhuhu



ops merepek la plak dah d-rast ni...... kita sambung citer pasal tawgeh td...

tawgeh ni boleh digunakan dalam pelbagai masakan...... cthnyer, dalam nasi kerabu, char kuew Tiaw (my favourite food... nyum3), tauhu sumbat dan lain2 agi..








Tapi, tawgeh adalah sejenis sayuran yang mudah basi n tak tahan lama.... klu kita masukkan tawgeh dlm makanan, knelah makan n abihkan waktu gak.. kalau x.... nnti membazir jerk.. x leh nk mkn.. basi.. hahahah...

k la.. rasenyer tu jerk la utk entry kali ni... sdkit info pasal tawgeh..

wassalam.....
7 jom komen:

saya x suka makan taugeh.

kalau ada makanan yg ada taugeh,
sanggup saya asingkan taugeh satu persatu sebelum masuk mulut.

hehe


to ain fathihah: pergh.. mesti leceh kan kene asingkan satu persatu..... huhuhuh...

d-rast main blasah jerk.... xde masa nk asingkan.. leceh sesgt.. hehe


assalamualaikum~ wocheh~ tauke tauge promot tauge~ hihihi~


Salam...

Moral of the story : taugeh makanan yang payah di hadam dlm perut..

Sekian...


to dija: nononononono.....

to Mr. K: taugeh makanan yg sukar hadam dalam perut er?? erm.. best2.. dpt fakta baru.. huhuhuh


dtul tu lun... taugeh sedap... huhuhu


Related Posts with Thumbnails

About Me

My photo
"jika masa remaja tidak digunakan menurut selayaknya, pastilah akan meninggalkan kenangan pahit di masa tua"

Followers

pelawat...


Masa dan Ketika....

Blog Updates

Jom SeMBang.....


ShoutMix chat widget