Hati ini.....
Daripada pandangan mata. Daripada pandangan telinga. Bahkan daripada seluruh pengucapan rasa dan deria, ia pada akhirnya berjejak di HATI....

PeRCobAaN MeMAsaK Sup TuLaNG!!!

Salam'alaik...

15 DISEMBER 2008

Erm... hari ini adalah hari yang agak memenatkan untuk ak..(penat la sgt... bukan wat pe pon... just merayau-ryau mendisturb sahabat2 yg bru meregisterkn diri untuk sem baru... huhuhuh) sebelum tu ak nk citer pasal pe yang terjadi pagi td... erm... pg td ak bgn awal lebih kurang jam 3 pagi sebab asyik terkejut malam coz teringatkan ade practice skill(presentation) kul 9 pagi.. tdo pon x nyenyak... kejap2 terkejut.. kejap2 terkejut.. last2 ak bangkit dan terus wt preparation smpai pg...

untuk makluman, presentation tu diadakan 2 hari.. 15-16/12/08.. yang paling bestnyer, presentation tu akan dirakam menggunakan kamera digital sony...... jd ak pon dtg la ke kelas awal coz tkut turn untuk present kne hari ni... so, present brmulalah seorg demi seorang... sampai ke org yg ketiga belas rasenyer kot... tetibe jerk bateri kamera nak kong... Yea!!!! mungkin ak x kne present hari ni!!! kalau korang nk tau, bukan setkt bateri kamera jerk yg kong, tp.... memori card pon dh FuLL!!! hahahahaha.. sudah jatuh ditimpa tangga... kami pon bergembira coz x present hr ni.. dpt la wat preparation ckit untuk esok...


14 DISEMBER 2008

erm... semalam adalah hari yang agak sibuk untuk ak... dr pg sampai mlm ade jerk activiti yang ak join... memandangkan pg ahad semalam ak x wat pape... so ak bercadang nk masak daging yang ak dpt hari raye korban hari tu...(ade lah dpt dlm sekilo daging ngan seketul tulang) erm... pikir punya pikir, memandangkn ari tu aku amik tulang lembu skali, so ak pon prepared untuk mask SUP DAGING!!! ak mulakan mskkn ak dengan mensearch internet... huhuhu... nk cari resepi nk wt sup tulang.... ye la... ak ni memang lemah gile bab msk memasak ni...

resepi pon dh dpt.. so ak belilah bhn yg perlu dan terus start masak... bile smue bhn dh dimasukkan... sampai jerk minit ke 30 ak pon mskkan garam... dengan penuh yakin dn konfiden tanpa rase was2 ak pon mskkn beberape sudu garam... bila ak rase... Aduh!!!! MASIN!!!!! pergh.... pastu ak pon mskkn ckit gula atas nasihat dr member serumah....Muz.. ops.. tersebut nme la plak.. bila msukkan gula.... ADuh!! MANIS!!! ish3... nasihat yg agak kurang baik untuk kesihatan dr mmber ak tu... huuhu.... bukan setakat kne darah tinggi.. kne kencing manis skali la ak ni...

tp.. dengan berkat kesabaran tanpa rasa putus asa dan give up... akhirnya ak berjaya menyiapkan sebekas juadah bernama SUP TULANG!!! Alhamdulillah... fuh,... SEDAP wo... klu x cayer.. tnyer member serumah ak... diorg mkn smpai tinggal tulang jerk... abis daging yang ade kt tulang tu dicungkil...








Gambar diatas hanyalah hiasan semata-mata. tiada kena mengena dengan sup yang sebenar berikutan sup yang sebenar telah habis dilahap oleh member serumah ak...

Alhamdulillah... Tanpa bantuan dan kekuatan dr Allah... mana mungkin sup yang ak masak menjadi... bila kita sabar dan cuba dan terus mencuba.. InsyaAllah Allah akan membantu.... Kita kena yakin pada diri kerana diri kita ini yakni manusia adalah sebaik2 makhluk yang diciptakan oleh Allah s.w.t. di muka bumi ini...

Wallahualam....
3 jom komen:

ish3..smpi mcm tu skali ek rasyid masak..xpe3..teruskan mencube pelbagai resepi lagi..hihi..


salam
klu masakn anda terlebih masin..masukkan kentang..
sbb kentang ni menyerap masin kan maknn anda tu...slamt mencuba..


Related Posts with Thumbnails

About Me

My photo
"jika masa remaja tidak digunakan menurut selayaknya, pastilah akan meninggalkan kenangan pahit di masa tua"

Followers

pelawat...


Masa dan Ketika....

Blog Updates

Jom SeMBang.....


ShoutMix chat widget